Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Steenwerck

Steenwerck

De naam Steenwerck verwijst wellicht naar de bouw van een brug over de Becque en de steenslagverharding van de wegen die ernaartoe leiden.

Waarschijnlijk werd het dorp, zoals zovele in Frans-Vlaanderen, gesticht tijdens de kolonisering van de Franken, na de Germaanse invasies van de 4de en 5de eeuw.

Omdat het gemeentelijk grondgebied nogal ver van de landwegen uit de Oudheid lag, was het dorp lange tijd waarschijnlijk niet meer dan een bevolkte enclave te midden van moerassen en bossen. Het rustige dorpje waarvan de kerk het middelpunt vormt, leent zich uitstekend voor een wandeling op het platteland. Heel wat stroompjes zoals de Serpentine en grachten die hier “becques” worden genoemd, lopen door het vlakke land. In Steenwerck vindt men aan de Leie een van de laatste handsluizen uit de streek.

De gemeente is vanouds bekend om haar godsdienstbeleving. In de gevels van de boerderijen en huizen, of ergens in een nis, zijn een honderdtal huiskapellen ingericht.

 

Ook liggen vijfentwintig kapelletjes verspreid over het hele grondgebied, veelal op kruispunten. Een wandelroute aangeboden door de toeristische dienst leidt langs de vijfentwintig kapelletjes waarvan de oudste uit de 16de eeuw dateren.

De meeste werden in de 19de en 20ste eeuw gebouwd of heropgebouwd. Mooie uitzichten over de Monts de Flandre van Cassel tot Kemmel. Het hele jaar door trekken originele manifestaties talrijke bezoekers aan: de 100 km te voet, de themadagen in het Museum van het Landelijk Leven, de biënnale van de keramiek, de Stop-dag, de kerstmarkt en de internationale kerststaltentoonstelling.

De reus Totor wierp zich in de loop der jaren op als de beste ambassadeur van Steenwerck. Hij is een van de grootste reuzen die worden gedragen (5,70 m) en is vervaardigd uit teenwilg. De reus reist door heel Frankrijk en Europa. Om de 5 jaar nodigt hij ter gelegenheid van zijn verjaardag een dertigtal bevriende reuzen uit voor een grote nachtelijke parade.