Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Norrent-Fontes

Norrent-Fontes

De etymologische betekenis van Norrent-Fontes is dorp van het noorden en fonteinen of bronnen. Het verschijnsel van de artesische put wordt er mooi geïllustreerd. Uit de krijtlaag ontspringen bronnen die de talrijke waterkersbedden van water voorzien.

In het land van de waterkersbedden

In soepen of sausen, bij vis of wild, als puree of gemixt met boter … Waterkers is een van de typische producten van de Artois. In Lillers kunt u proeven van de specialiteit “kressette”, een gebak van bladerdeeg met waterkers. Zowel rauw als gekookt bevat waterkers heel wat mineralen, magnesium, natrium en ijzer. De plant geeft een frisse smaak aan talrijke gerechten van de streek. De artesische putten waar het frisse water uit de krijtlaag ontspringt, hebben de traditionele waterkerscultuurdoen ontstaan. Pas-de- Calais, en dan vooral het gebied tussen Aire-sur-la-Lys en Lillers, is samen met de Somme een van de belangrijkste waterkersproducenten van Frankrijk.

 

Waterkers is een waterplant die al sinds de Middeleeuwen wordt gegeten. Vroeger werd hij geoogst in de fonteinen en stromen. Begin 19de eeuw werd de cultuur ontwikkeld in bekkens die werden gevoed door bronnen of artesische putten.

In de buurt van Norrent-Fontes wordt waterkers gekweekt in grote bekkens die permanent worden gevoed met stromend water. De zaadjes worden in juni gezaaid en vanaf september geoogst. Een goed onderhouden waterkersbed levert vier keer per jaar planten op. De cultuur is echter zeer kwetsbaar voor vorst, hevige wind, overstroming en vooral de daling van het waterpeil. De groene regio moet haar waterreserve dus goed beheren om de cultuur in stand te houden van een plant die synoniem is met gezondheid en vitaliteit. .