Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Nieppe

Nieppe

Nieppe is een stad op het platteland. In het zuiden wordt ze begrensd door de Leie, in het noordwesten biedt ze een uitzicht op de Monts de Flandre. De Leie trok in de loop der eeuwen heel wat handelaars aan die zich in de stad vestigden. De stad is ontstaan op een open plek in het bos dat zich uitstrekte van het huidige bos van Nieppe tot in Warneton, (dit bos werd het N'iepen bosch, iepenbos, genoemd). De eerste parochie was waarschijnlijk Niepkerke. De naam Niepkerke betekent zoveel als iepenkerk.

In de 16de eeuw barstten de eerste godsdienstconflicten los. Heel wat calvinisten vonden de dood aan de galg van Nieppe, vandaar de bijnaam “land van de gehangenen”.

In de 17de eeuw stak men de Leie over in een veerpont, langs de "Vieux Chemin". De huidige weg tussen Armentières en Bailleul werd in gebruik genomen in september 1759. De brug over de Leie of Nieuwe brug werd voltooid in 1765. De Niepbecke was in 1781 nog bevaarbaar. Ze was een levensbelangrijke ader voor Nieppe met talrijke bruggen. Zelfs op de Grand’Place werd een brug aangelegd.

 

In 1769, na het zogenaamde “ruilverdrag”, staat Frankrijk de provincie maritiem Vlaanderen af aan keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk. Voor Nieppe had dat het gevolg dat er een nieuwe grens werd getekend die nog steeds bestaat. Als materieel bewijs van die periode heeft Nieppe de grenspalen bewaard.

De grens werd afgebakend door drie palen met aan de ene kant de drie lelies – het wapen van de Franse koningen – en aan de andere kant de tweehoofdige adelaar van de Oostenrijkse kroon. Eén paal staat nog op zijn plaats, de tweede wordt bewaard in het Museum van de Streekgeschiedenis in het kasteel en de derde werd gestolen.