Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Lisbourg

Lisbourg

De gemeenschappelijke Lisbourg is gelegen in een landelijke vallei omringd door Lys die nog steeds een kleine rivier.De kerk van Saint-Omer Lisbourg is een voormalige priorij uit de vijftiende eeuw. Het rijke portaal toont gebeeldhouwde karakters. Er zijn veel kapellen in de gemeente. Te zien, rue du Moulin, de overblijfselen van een oude watermolen uit 1622.

In het gehucht Groseilliers zijn er bunkers, overblijfselen van de lancering van V1 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door bombardementen is de site nooit operationeel geweest.

 

Aan de bronnen van de Leie

De bronnen van de blauwe Leie kan je zien vanaf de weg van Lisbourg naar Laires. De toeristische ontwikkeling van de bron werd ingehuldigd in juni 2007 en bijgewoond door de prefect, de president van de gemeenschap van gemeenten "groene heuvels, de Algemene Raad van Pas-de-Calais, vertegenwoordigers van Lys sans Frontières en de gemeente Lisbourg. De Leie dankt waarschijnlijk zijn naam aan de kristalheldere wateren of "glad" door etymologie. De Leie begint op 110 meter hoogte in een klein krater waar het water is blauw. Volgens de lokale legende vervaagt het blauwe water door de komst van slecht weer.

Vroeger dachten de mensen dat de grillige Leie ontsprong uit verschillende bronnen afhankelijk van zijn eigen goeddunken. Dit zijn eigenlijke ondergrondse aardverschuivingen die het ontspringen van water kunnen belemmeren.