Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Lillers

Lillers

(OT de la Lys romane)
Lillers is een stadje met een uniek erfgoed. De collegiale kerk Saint- Omer is nog steeds het grootste romaanse kerkgebouw (uit de 12de eeuw) dat bijna intact is gebleven in Noord-Frankrijk. De gevel die in de jaren ’70 was ingestort, is inmiddels gerestaureerd. In de kapel van de abside is de Christ du Saint-Sang-de-Miracle een prachtig beeldhouwwerk uit eveneens de 12de eeuw. In de rechterdij heeft Christus een wonde die volgens de legende tijdens de protestantse afscheiding werd toegebracht door een beeldenstormer, waarna er helderrood bloed uit stroomde. Dat bloed werd opgevangen in een kristalglas dat in 1931 werd teruggevonden in een muur, waar het waarschijnlijk werd verstopt tijdens de Revolutie.

De schat van de collegiale kerk bevat ook een monstrans uit de 17de eeuw. Deze heilige kunstwerken zijn te bezichtigen tijdens de open monumentendagen. Ook de kooromgang dateert uit de 12de eeuw, de brandglasramen uit de 19de eeuw.

Verder staan er nog enkele mooie huizen in deze historische stad. In het stadscentrum het huis van de Schatkistbewaarder (1631) met ‘pas de moineau’ (mussentrap) en versierd met zonnewijzers, een engeltje en een beeld van de heilige Philippe. Recht tegenover staat de kapel Notre-Dame-de-la-Miséricorde (place Roger-Salengro) met een fraai fronton in Franse stijl, uit de 18de eeuw. In dezelfde buurt ook een huis in Vlaamse stijl uit de 18de eeuw, met een puntgevel uit 1703.

 

Lillers heeft ook twee kastelen (privé): het kasteel van Relingues (17de en 18de eeuw) waarvan de sluitsteen in de boog van het portaal uit 1634 dateert en het landhuis van Beaurepaire (kasteeltje uit de 16de eeuw) met een hoge feodale donjon. Tijdens de open monumentendagen kan de omgeving van deze kastelen worden bezichtigd tijdens rondleidingen door de toeristische dienst.

Lillers is ook het land van de waterkersbedden, die worden gevoed door artesische putten. De stadswandeling van Lillers biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met dit bouwkundige en natuurlijke erfgoed.