Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Lières

Lières

Lières ligt in de pittoreske vallei van de Nave, een bijrivier van de Clarence die vervolgens uitstroomt in de Leie. Het dorp heeft een rijk verleden achter de rug als heerlijke gemeente. Er staat overigens nog een indrukwekkende en typische heerlijke hoeve (van begin 17de eeuw) met een puntgevel met mussentrap. Van het kasteel resten alleen nog de sporen van een feodale heuvel. Het huis van de baljuw bij de kerk werd gebouwd in 1630. De gevel van dit mooie renaissancehuis is versierd met wapenschilden. Vlak naast het baljuwschap staan in de kerk Notre-Dame-et-Saint- Adrien (het oudste deel dateert uit de 15de eeuw) de grafmonumenten van Jean de Lillers en Jean de Lières uit de 16de eeuw.

Verder biedt de kerk Saint-Adrien interessante bas-reliëfs uit de 15de en 16de eeuw, doopvonten uit de 16de eeuw en een bronzen klok uit 1788.

Lières ontleent zijn charme aan zijn dorpsplein dat wordt omringd door een mooie lindelaan. De bomen werden begin 20ste eeuw geplant. Lières, dat ook een mijndorp was, heeft zijn plattelandscharme behouden. In juli wordt er een boerenmarkt gehouden in de open lucht.