Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Lestrem

Lestrem

 

Dit dorp in Pas-de-Calais ligt op de grens met het departement Nord. Er staan twee grote fabrieken: Roquette die is gespecialiseerd in voedingsproducten en een kartonfabriek.

De 16de-eeuwse kerk Saint-Amé werd in 1911 geklasseerdals historisch monument, met uitzondering van de klokkentoren. Na in 1918 te zijn verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd ze in 1926 identiek heropgebouwd. De oorspronkelijke materialen werden bijeengezocht als een puzzel.

Het kasteel van Lestrem, dat teruggaat tot de 15de eeuw, werd in oktober 1918 ook volledig vernield. Op de plaats van het kasteel werd in 1936 een Christusbeeld opgericht.

 

Een andere bijzonderheid is de kleine beiaard die uitzonderlijk is voor de streek: hij telt tien klokken die werden gegoten door de beroemde fabrikant Georges Farnier en laat om het kwartier zijn deuntje horen.

Lestrem heeft ook veel vijvers en mooie natuurgebieden. De vereniging Lestrem Nature bevordert er de aanleg van "biologische gangen", natuurlijke gangen die de verbinding vormen met Mont-Bernanchon en Calonne-sur-la-Lys en Saint-Floris. Ook excursies met gids worden door de vereniging georganiseerd.