Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Laventie

Laventie

Laventie was een van de belangrijkste handelssteden van het Land van het Vrijleen. Er werden vooral kersen verkocht (het Vrijleen was een vrije streek in Artois. Ook de kers werd ‘lalloeu’ genoemd in deze streek waar nu praktisch geen kersenboomgaarden meer staan).

Laventie was ooit een welvarende stad dankzij de abdij Saint-Vaast die het hele Land van het Vrijleen domineerde. Tijdens de Revolutie werd deze abdij vernietigd. Het dorp Laventie werd gedeeltelijk van de kaart geveegd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op het grondgebied liggen zes militaire begraafplaatsen: vijf Britse en één Duitse. Het stadhuis en de twee kerken, Saint-Pierre de Fauquissart en Saint-Vaast, werden door architect Cordonnier heropgebouwd in de regionale stijl. De kerk Saint-Vaast bevat een orgel dat in 1929 werd aangekocht. In 1995 werd het beschermd als historisch monument en in 1999 gerestaureerd. Verder telt Laventie elf kapelletjes en zes kruisbeelden langs de wegen van het platteland.

De stad werd ook onderscheiden met een 1ste bloem tijdens de wedstrijd van de bloemensteden. Voor de natuurliefhebbers zijn er een recreatiecentrum en een visvijver.