Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / La Gorgue

La Gorgue

De naam ‘Gorgue’ komt van hetVlaamse woord ‘Goor’, dat moeras betekent. Sinds haar ontstaan is de geschiedenis van de stad nauw verweven met de Leie. Toen de Noormannen in 880 Minariacum hadden vernietigd, wilden ze de stad heropbouwen. Het deel op de linkeroever van de Leie kreeg de naam Estaires, het deel op de rechteroever werd La Gorgue gedoopt.

In 1190 liet Robert van Bethune de eerste kerk bouwen. In 1221 werd de inmiddels verdwenen cisterciënzerabdij Notre-Damede- Beaupré-sur-Lys gesticht. Tot in 1792 woonden er 800 zusters. Vandaag resten alleen nog de funderingen, de betegeling en de graven die werden blootgelegd tijdens de opgravingen van 1992.

In de Middeleeuwen begon zich de textielindustrie te ontwikkelen. In 1903 telde de stad niet minder dan een twaalftal weverijen, spinnerijen en wasserijen. Begin 20ste eeuw ontstonden net als in Laventie de eerste industriële klompschoenfabrieken en werden ook thuis klompschoenen gemaakt.

La Gorgue werd in april 1918 vernietigd door een offensief van het Duitse leger. Het huidige plaatsje werd in de jaren ’20 grotendeels heropgebouwd.