Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Ham-en-Artois

Ham-en-Artois

Ham is het oude woord voor moeras. Het dorp ligt dan ook in een vochtig gebied, het Marais-Pourri. In dit op merkelijke natuurgebied is een leerpad aangelegd.

Het dorp is vooral bekend om de overblijfselen van een abdij die in de11de eeuw werd gebouwd door Enguelrand, de heer van Lillers. Toen hij terugkeerde van een bedevaart naar Sint-Jacob-van-Compostella, droeg hij de abdij op aan zijn overleden zoon. Van de oude benedictijnerabdij Saint-Sauveur resten enkel nog het kasteeltje (het inkompaviljoen) en de romaansklassieke abdijkerk.

Een mooie lindelaan leidt naar de kerk die is beschermd als historisch monument.Het romaanse schip en de twee traveeën dateren uit de 12de eeuw. De toren werd in 1663 heropgebouwd. Het religieuze meubilair is van opmerkelijke kwaliteit:mooi houtwerk, een retabel uit de 17de eeuw waarop Christusen de vier evangelisten zijn afgebeeld, een mooi beeld van deEcce Homo uit de 17de eeuw. Op de grens van Ham-en-Artois, vindt men op de boerderij van Malannoy nog enkele restanten van een middeleeuws fort.