Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Ferfay

FerfayDit dorp is het scharnierpunt tussen het oude mijnbekken en het vriendelijke platteland van de Haut Artois. Door het dorp loopt de chaussée Brunehaut die werd aangelegd door de Romeinen. Dat Ferfay een steenkoolstad was is nog te zien aan de mijnwerkersbuurt (cité 3), de platte slakkenberg en de gedrongen silhouetten van kegelvormige slakkenbergen. De slakkenberg van Ferfay is nu een opmerkelijk natuurgebied met veel fauna en flora en is beschermd.

Ferfay was ook de thuisbasis van twee Ierse heiligen die het evangelie verkondigden: de heilige Lugle en de heilige Luglien. In de 7de eeuw werden ze vermoord, waarna hun lichamen werden achtergelaten tijdens een stormachtige nacht.

Op de plek waar hun lichamen rusten, zo wordt verteld, werd de stad Lillers gesticht als huldebetoon aan hun zuster Lilia die kwam bidden aan hun graf. In de kerk staan twee bustes van de heiligen. Recht tegenover de kerk, in het park van het voormalige kasteel, is de kapel Sainte-Mélanie in neorenaissancestijl een mausoleum dat in de 19de eeuw werd gebouwd door de familie d’Hinnisdael die in Artois zeer bekend was. In de grafkapel liggen de stoffelijke resten van Henriette d’Hinnisdael, slachtoffer van de grote brand in de Bazar de la Charité in 1887 en van Thérèse d'Hinnisdael, die Proust inspireerde tot het personage Albertine in zijn meesterwerk A la recherche du temps perdu. Door de gemeente lopen twee wandelroutes die de bezoeker door de vallei van de Scyrendale leiden.