Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Erquinghem-Lys

Erquinghem-Lys

De gemeente oogt erg groen, met een dertigtal hectare grasveld en groen en 60 bloemrijke zones. Het Déliot-park is een mooi historisch natuurgebied. Het wordt gestructureerd door lanen van hoogstammenen herbergt een feodale heuvel. In een vijver liggen twee eilandjes, verbonden door een loopbrug. Dit is het paradijs voor vissers die kunnen opslaan: er zit voorn, brasem en zeelt. In het verlengde van het park is het eiland Déliot in de Leie bereikbaar via een vooruitstekende weg naast het watersportcentrum.Dit landschapsparcours, ontworpen door architect Antoine Deleval, werd in 1998 opgeknapt en kreeg de prijs van de gouden boom van de Senaat. Vanafhet waterbekken en de vochtige weide kunnen fauna en flora worden geobserveerd en beschermd. Er werd ook een vogelobservatiepost ingericht.

Langs de 4 km promenade van de spoorweg van la Berguette groeit een landelijke haag te midden van wild gras, met tal van veilige schuilplaatsen voor de fauna.

 

Erquinghem-Lys heeft altijd een belangrijke strategische rol gespeeldin de controle en verdediging van de Leie. De gemeente telde vele vestingen om de invallen van met name de Noormannen in de 10deeeuw af te slaan.Tijdens de slag van Bouvines in 1214, maakte Philippe Auguste de middeleeuwse burcht met de grond gelijk om te beletten dat de Vlamingen zich er zouden verschuilen.Later werd de burcht heropgebouwd en verkocht aan graaf van Vlaanderen Gwijde van Dampierre. Nog later liet Vauban de burcht ontmantelen. De stenen werden gebruikt voor de bouw van de Citadel van Lille. In hetDéliot-park (genoemd naar zijn eigenaar in 1789, graaf Déliot dieafgevaardigde was in de Staten-Generaal) is het heerlijk wandelenover de paden die zijn aangelegd langs het water. Het kasteel werdin 1867, bij de dood van de laatste graaf van Déliot, afgebroken. Inzijn testament vroeg deze immers “de volledige afbraak van zijn woningmocht geen enkele erfgenaam met zijn naam hem overleven ».

 

 

Naast het park ligt een manège. De uitzonderlijke omgeving, eenlandelijk landschap, leent zich uitstekend voor mooie tochtjes