Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / ESTAIRES

ESTAIRES

Estaires heeft veel geleden onder de gevechten van ‘14-‘18 en vooral onder het Duitse offensief van 9 april 1918. De meeste gebouwen werden toen vernietigd.

 

Defolklore in dit landelijke plaatsje wordt levend gehouden met onder meer een eigenaardige reus: de ezel van Estaires, Aliboron III, die het embleem is van het dorp. De traditie zou al teruggaan tot 1566, toen deNederlanden te kampen kregen met godsdiensttroebelen. DeGeuzen(protestanten) zetten zich fel af tegen de katholieken en vooral tegen de macht van de Spaanse bezetter.

Om de draak te steken met de katholieke processies, hadden ze in Estaires een parodie op een processie georganiseerd waarbij ze onder het baldakijn dat bij religieuze feesten werd gebruikt een ezel ronddroegen.

 

Sindsdien is de ezel de mascotte van het dorp, waarnaar een reus werd gemaakt met lange oren. De goedmoedige ezel is de ster van het defilé en de optocht van pinkstermaandag. Zijn uitwerpselen zijn sinaasappelen en snoepjes en de voorbijgangers worden rijkelijk besproeid … Een andere reus, gemaakt naar de beeltenis van Jehan d'Estaires, werd gedoopt in 2002. Hij stelt een ridder voor uit de tijd van de kruistochten.