Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / La Vallée de la Lys et ses alentours (NL) / Comines

Comines

Comines of Komen (in het Nederlands) is een grensagglomeratie die zich uitstrekt aan weerszijden van de Leie in Frankrijk en in België.

Comines bestaat uit twee grensoverschrijdende zustersteden van dezelfde naam. Het Belgische Comines werd van het Franse gescheiden in verschillende etappes. In 1668 ondertekende Lodewijk XIV het verdrag van Aken dat Cominesin tweeën splitste. De noordelijke helft werd in 1678 voorlopig bijhet koninkrijk gevoegd door het verdrag van Nijmegen. Aan het eind van de heerschappij van de Zonnekoning, valt het noordelijkeComines echter tijdelijk in handen van de Oostenrijkste Staten, door het verdrag van Utrecht in 1713, om vanaf 1830 Belgisch te worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Comines opnieuw op de frontlinie.Kaiser Wilhelm II kwam er het front inspecteren. Ook in 1940 wordt Comines omgevormd tot een slagveld. Vandaag is de Leie de link tussen de beide steden. Het Franse en het Belgische Comines hebben geleerd op hetzelfde ritme te leven en zetten samen ontwikkelingsacties op. Het samenleven wordt vergemakkelijkt door het symbolische verdwijnen van de grens.

Comines, Bas-Warneton, Warneton, Houthem en Ploegsteert zijn de 5 gemeenten van de huidige entiteit. Op 1 september 1963 werden zevan de provincie West-Vlaanderen administratief overgeheveld naar de provincie Henegouwen, waar ze het kanton Comines vormen in hetarrondissement Mouscron-Comines.

In 1977, bij de fusie van de gemeenten, werd Warneton verbonden aan Comines. Zo werd de nieuwe entiteit een stad, onder de naam Comines-Warneton. Warneton was een voormalig leengoed van de graven van Vlaanderen en hield zich traditioneel bezig met de ontginning van baksteen.Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gemeente voor een deel vernield. In het bos van Ploegsteert vonden hevige gevechten plaats tussen Engelsen en Duitsers. Ook de heuvel van Messines was het voorwerp van een bloedige aanslag in 1917. Tijdens deze periode ontving Warneton overigens een beroemde gast: Winston Churchill, destijds kolonel. Terwijl een zekere korporaal Hitler in 1915 op de hoeve van de Douve verbleef …

De neoromaanse kerk Saint-Pierre et Paul met een koepel in Byzantijnse stijl, werd tussen 1924 en 1926 heropgebouwd in gele Zandvoordesteen. Zij geldt als kathedraal van de Leievallei. De crypte is nog het enige restant van de voormalige abdij. In Warneton stond inderdaad ooit een indrukwekkende abdij. Hiervan bestaat alleen nog de crypte, waarin bij de wederopbouw van de kerk twee graven werden gevonden. De twee polychrome graven uit de 14de eeuw zijn van groot historisch belang: een van hen bevat het lijk van Robert de Cassel, landheer van Warneton, die in 1331 werd begraven. Het gemeentehuis in Vlaamse stijl werd gebouwd in de 17de eeuw. In Warneton vertrekken heel wat wandelcircuits voor liefhebbers van de natuur en van herinneringen aan ’14-‘18.

Halverwege tussen Lille (17 km) en Ieper (15 km), vormt Comines-Warneton een Franstalige enclave van meer dan 6000 hectare en ongeveer 18000 inwoners. Het is de meest westelijke stad van Henegouwen. Al de 5 gemeenten van de entiteit bieden hun eigen bezienswaardigheden,de ene nog interessanter dan de andere.