Recevez notre lettre d'information Espace Partenaires
 

Accueil / Je découvre / Cultureel patrimonium (NL) / Sites en monumenten

Sites en monumenten

Zin in geschiedenis, de sites en de monumenten uit de Leievallei staan op u te wachten !

Treed in de voetsporen van onze voorouders om ons erfgoed te ontdekken, het bewijs van onze beschaving en onze levensstijl. De sites in de Leievallei zijn divers en variëren van prehistorie tot moderne architectuur, van een kasteel tot een bescheiden kapel, een gemeentehuis of kasselrijen en molens ...

 

 

AIRE-SUR-LA-LYS

 

 

ÉGLISE SAINT-JACQUES
Rue de Saint-Omer

62120 AIRE-SUR-LA-LYS
Informatie : Dienst voor Toerisme - Le Bailliage, Grand Place
Tel./Fax.: 0033 3 21 39 65 66
E-mail : tourisme.airelys@wanadoo.fr
Beschrijving : De barokke kapel Saint-Jacques-le-Majeur (voormalige Jezuïetenkapel) dateert uit de late zeventiende eeuw. Bewonder de barokke gevel en zijn poort in blauwsteen met een driehoekige fronton. In de schaduw van het heiligdom was de jonge Bernanos een student van Sainte Marie. Zijn werk is diep geworteld in het grondgebied van Artois.

 

 

HÔTEL DE VILLE

Grand'Place     

62120 AIRE-SUR-LA-LYS
Tel./Fax.: 03 21 39 65 66
E-mail : tourisme.airelys@wanadoo.fr
Openingsuren van het Stadhuis.
Beschrijving : Grenzend aan de ene kant van het plein, is het stadhuis - voltooid in 1721 -ook getuige geweest van de opleving van de stedenbouw in de achttiende eeuw. Door de passage van Hallett passeert men onder het belfort waarvan de toren boven de oude daken rijst. De klokkentoren, gerenoveerd in de 18de eeuw, is 45 meter hoog. Ieder kwartier zing de  beiaard zijn hemels.

 

 

LA COLLÉGIALE SAINT-PIERRE
Place Saint-Pierre

62120 AIRE-SUR-LA-LYS         
Tel. : 0033 3 21 38 86 10
Fax : 0033 3 21 38 86 11
E-mail : collegiale@free.fr
Site : http://collegiale.free.fr  
Bezoek: Het hele jaar door van 9u tot 18u tijdens de openingsuren van de diensten.

Beschrijving: Het college herbergt een gouden standbeeld van OnzeLieve Vrouw Panetière, beschermster van de stad en een schat aan religieuze kunst: een uitzonderlijke kind in Vlaamse stijl uit de vijftiende eeuw. Het gehucht van Saint-Quentin-lès-Aire kerk heeft een flamboyante stijl. Op de buitenste randen zijn gebeeldhouwde vechtende motieven.
Bekijk ook het orgel van de kerk van Saint-Pierre, waarvan de orgelkast geklasseerd is als historisch monument en één van de mooiste is op de route van Nord-Pas-de-Calais. Het werd ontworpen voor de cisterciënzer Clairmarais in 1633. In de revolutionaire periode werd het teruggevorderd door de Kerk van Aire-sur-la-Lys en merkte men dat een deel van de voet weg was. Hetorgel, dat recent is gerestaureerd, is rijk gedecoreerd met sculpturen en is een meesterwerk.

 

 

LE BAILLIAGE
Grand'Place

62120 AIRE-SUR-LA-LYS
Informatie : Dienst voor Toerisme
Tel. : 0033 3 21 39 65 66
E-mail : tourisme.airelys@wanadoo.fr
Jaarlijkse sluitingsperiode van 24/12 tot 15/01.
Beschrijving: De Bailliage, juweel van de Grote Markt, dateert uit 1600 en was het hoogtepunt van de Vlaamse renaissance. Het was het trefpunt voor het garnizoen en het werd gefinancierd door de belasting op bier en wijn. Het was de bedoelingom de militie te plaatsen die er de stad verdedigde. De Bretèche (een soort van balkon met uitzicht op het plein) werd gebruikt voor openbare proclamaties. Het was ook het hoofd van de gerechtsdeurwaarders en magistraten. Dit gebouw weerspiegelt de schoonheid van de architectuur grotendeels geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance. Veel sculpturen staan er op met illustraties van de deugden, moed, matigheid, liefdadigheid ... Het is nu het hoofdkantoor van de Dienst voor Toerisme.

 

 

AMETTES

 

 

MAISON NATALE DE SAINT-BENOÎT LABRES
Place de la Mairie

62260 AMETTES
Informatie : Dienst voor Toerisme Pays de la Lys Romane
Tel. : 0033 3 21 25 26 71
Openingsuren : het hele jaar door, gratis toegang. Gegidste bezoeken, betalend op aanvraag bij de Dienst voor Toerisme Pays de la Lys Romane

 

 

ARMENTIÈRES

 

HÔTEL DE VILLE
59280 ARMENTIÈRES

Informatie : Dienst voor Toerisme Armentières.
Tel. : 0033 3 20 44 18 19
Beschrijving : Een neo-gotisch Vlaams stadhuis vervangt het oude stadhuis uit de zeventiende eeuw, dat werd opgeblazen door de Duitsers in 1918. Het werd voltooid in 1934 en is het werk van Louis-Marie Cordonnier, de architect van de wederopbouw. Het stadhuis toont de geest van de "VlaamseRenaissance." Het is 45 meter lang en 27 meter breed en blijft trouw aan de traditionele architectuur van de Gouden Eeuwin Vlaanderen. Het bevat een aantal interessante elementen, zoals ramen die de industrie van de stad tonen: weven, spinnen en brouwen.

 

 

BLESSY

 

ÉGLISE SAINT-OMER
BLESSY

Informatie : Dienst voor Toerisme Pays de la Lys Romane
Tel. : 0033 3 21 25 26 71
Beschrijving: De kerk dateert uit de vijftiende eeuw. Het werd gedeeltelijk herbouwd in 1842 en 1876. De doopvont dateert uit de twaalfde eeuw. Het orgel is gemaakt uit den en tin. Het werd gemaakt door de orgelbouwer, Arnold Heidenreich en dateert van 1870. De orgelkast bestaat uit twee torens, voorzien van vuurpotten, gescheiden door een platte centrale toren met er bovenop een kruis. Het instrumentale gedeelte is gemaakt uit den. De voorste pijpen zijn van tin. De speeltafel is in glas. Het toetsenbord is uit lindehout. De aandrijving is mechanisch en niet opgehangen.De postbode Antoine Séquiès heeft het blaastoestel van elektriciteit voorzien en heeft de orgel opnieuw doen werken in 1925. Het instrument is onbespeelbaar sinds 1995.

 

 

COMINES-WARNETON

 

L’ÉGLISE SAINTS PIERRE ET PAUL : LA CATHÉDRALE DE LA LYS
Dienst voor Toerisme

21 chemin du Moulin
Soete, B-7780 Comines
Tel. : + 32(0)56 55 56 00
E-mail : office.tourisme.comines-warneton@belgacom.net
Site : www.villedecomines-warneton.be
Beschrijving : De Kerk Saints Pierre et Paul in neoromaanse stijl, met een koepel die doet denken aan de Byzantijnse stijl, werd herbouwd in gele baksteen van Zandvoorde tussen 1924 en 1926. Het is een kathedraal in de Leievallei. De crypte is de enige blijvende getuige van de vroegere abdij.
In Warneton was er inderdaad ooit een belangrijke abdij gehuisvest. In de crypte werden er twee graven ontdekt tijdens de wederopbouw van de kerk. De twee veelkleurige graven uit de veertiende eeuw zijn historisch belangrijk: onder meer de overblijfselen van Robert Cassel, Heer van Waasten en begraven in 1331, werden er gevonden.

 

 

ESTRÉE-BLANCHE

 

L’ÉGLISE SAINT VAAST
62145 ESTRÉE BLANCHE

Beschrijving : De kerk Saint-Vaast dateert uit de 14de eeuw.Ze is gebouwd in witte steen uit de streek. Dit gebouw is overdekt met spitsbogen en heeft een enkel schip van 22 meter. De breedte is 6,65 m en de hoogte 8,50 m. De kerk van Sint-Vaast, gebouwd op de ruïnes van de neogotische kapel van Onze Lieve Vrouwvan de Rozenkrans, gemaakt door Cardon oorspronkelijk uit Blessy, heeft deoorspronkelijke gevel behouden.

 

 

GUARBECQUE

 

L’ÉGLISE ROMANE
GUARBECQUE

Beschrijving : De romaanse kerk St Nicolas dateert uit de12de eeuw en wordt bekroond door een toren met een stenen spits. Ze wordt beschouwd als de oudste in der egio. Deze kerk werd gebouwd tussen 1100 en 1180. De eerste verdieping van de toren heeft vier vlakken met booggewelven waarin er twee gelijke openingen zijn. Deze eerste fase dateert uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Een mooie vlecht van acanthusbladeren scheidt het eerste gedeelte van het tweede gedeelte, die dateert uit de late twaalfde eeuw. Het is opmerkelijk door zijnvele beelden. De muuropeningen zijn dubbel en gebogen. De bogen versierd met slingers en lijstwerk steunen op de elegante kolommen. De enige bekende wijziging: het plaatsen van grote vensterkruisen in de as van de gotische ramen, die waarschijnlijk in de 17deeeuw de drie kleine kolommen moesten vervangen. Je kan nog altijd de resten zien. De kroonlijst met arcades die op gesculpteerde kraagstenen staat is vergelijkbaar met deze van westelijke voorgeven en het zuidelijke transept. Vier robuuste pinakels versierd met halfronde bogen ondersteunen een achthoekige stenen torenspits van een twaalftal meter.

 

 

HALLUIN

 

LE MOULIN D'HALLUIN
"Mairie - Espace François Mitterand –

24 rue Marthe Nollet -BP 156
59433  HALLUIN
Tel. : 0033 3 20 28 83 50
Fax : 0033 3 20 28 83 51

 

 

ISBERGUES

 

L’ÉGLISE SAINTE ISBERGUE
62330 ISBERGUES

Tel. : 0033 3 21 61 30 80
Fax: 0033 3 21 27 05 07
E-mail : contact@ville-isbergues.fr
Site : www.ville-isbergues.fr/
Beschrijving: de kerk dateert uit de zestiende eeuw. In flamboyante, gotische stijl,bevat de kerk het heiligdom van St. Isbergues. De kapel ‘Sainte Chapelle Isbergues’dateert uit de zeventiende eeuw en is een belangrijk bedevaartsoord voor de genezing van oogziekten en de huid. De cultus van Sint Isbergues is nauw verbonden met de aanwezigheid van een bron dichtbij de kapel, die gebouwd is in een neo-klassieke stijl.

LA FONTAINE D’ISBERGUES
62330 ISBERGUES

Tel. : 03 21 61 30 80
Fax: 03 21 27 05 07
E-mail : contact@ville-isbergues.fr
Site : www.ville-isbergues.fr/
Beschrijving : de fontein zou gegraven zijn door St Venant om de dorst van Ste Isbergue te lessen. De fontein heeft een reputatie voor de genezing van oogziekten en de huid. Veel gelovigen komen regelmatig water drinken, en er zijn stokken,krukken, aanwezig.

L’ÉGLISE SAINT MAURICE
62330 ISBERGUES

Tel. : 0033 3 21 61 30 80
Fax: 0033 3 21 27 05 07
E-mail : contact@ville-isbergues.fr
Site : www.ville-isbergues.fr/
Beschrijving : de kerk is gelegen in Molinghem. Haar enige klok dateert uit 1439 en is de oudste van het departement Pas-de-Calais. De watermolen Berguet,uit de veertiende eeuw, behoort tot de abdij Ham-en-Artois. Het ligt aan de rivier ‘de Guarbecque’, de gemeentelijke grens tussen Berguet en Guarbecque op een plaats genaamd de ‘Cornet Brassart’. De molen werd gebruikt om tarwe te malen. Hij was maalvaardig tot het begin van de laatste oorlog. De gebouwen en de bijgebouwen zijn nog in goede staat en zijn nog steeds bewoond (prive-eigendom).

 

 

LA GORGUE

L’HÔTEL DE VILLE
59253 LA GORGUE
Beschrijving: Het stadhuis werd gebouwd in 1662 en er werd een belfort bijgebouwd in1684, dat drie klokken en een horloge omvat. Bij de beslissing om het te bouwen wou de bourgeoisie vooral uiting geven aan de rijkdom van de gemeentelijke activiteiten zoals vlas, de gereputeerde productie van kwaliteitsdraperieën en de intense activiteit van de molens. 

 

SITE ARCHÉOLOGIQUE
DE L'ABBAYE DE BEAUPRÉ

D122 lieu-dit de Beaupré
59253 LA GORGUE
Tel. : 0033 3 28 49 38 46/0033 3 28 49 33 05
E-mail : scomini@nordnet.fr
Site : www.claude.quettier.free.fr/abess
Openingstijden :

  • Van 01/07 tot 30/09 van 15u tot 18u, behalve op zaterdag.
  • Van 01/10 tot 30/06, op zondagnamiddag van 14u30 tot 18u.
  • Erfgoedzaal : het hele jaar door op zaterdag van 9u30 tot 12u en van 13u30 tot 17u.

Beschrijving: De vrouwelijke cisterciënzerabdij van Beaupre-sur-la-Lys is gelegen op ongeveer dertig km ten westen van Lille, op de grens van Vlaanderen en Artois, op de samenvloeiing van de Leie en Lawe in de gemeente Gorgue. Opgericht in de dertiende eeuw. Ze werd volledig verwoest na de Revolutie. Slechts een verharde weg en enkele sloten herdenken het klooster in een landelijke omgeving.

 

 

LIETTRES

LE CHÂTEAU DE LIETTRES
62145 LIETTRES

Informations en Mairie
Tel. : 0033 3 21 39 33 69
Beschrijving: Het kasteel werd gebouwd in 1452, door Simon de Luxembourg, aartsdiaken van Terwaan en proost van Aire sur la Lys en Saint-Omer. Het kasteel van Liettres is gebouwd in middeleeuwse stijl met zicht op de stad van Longhem. Het hoofdgebouw, met uitzicht op het park, dateert uit 1720 en is meer klassiek. De voorgevel is een combinatie van baksteen en natuursteen, die kenmerkend is voor de klassieke stijl. Soberheid en elegantie, gecombineerd met comfort binnenin passen perfect in de tijdsgeest van de 18de eeuw. Het kasteel onderging ingrijpen de veranderingen, met name in 1720. In de negentiende eeuw, maakt men wat er overblijft aan torens en gevels gelijk met de grond en dit aan de oostkant. Daarnaast heeft men het geheel gerestaureerd, met name het pad rond de kantelen van de toren in het zuid-westen. In zijn huidige toestand biedt het kasteel aan de voorzijde de twee oudste versterkte ronde torens, die het uiterlijk kenmerk van de middeleeuwse vestingen geven.
Begeleid bezoek : enkel buiten.
Uren van bezoek : zaterdag en zondag 14u-18u – iedere 30 min.
Tarieven voor bezoeken : volwassenen 3€ - kinderen minder dan15 jaar: gratis
Animatie gratis

 

 

LILLERS

 

COLLÉGIALE SAINT-OMER
Place de l'église
62190 LILLERS
Tel. : 0033 3 21 25 26 71
Fax : 0033 3 21 25 10 88
E-maill : tourismepaysdelalysromane@orange.fr
Site : www.tourismepaysdelalysromane.com
Beschrijving: Romaanse kerk van Saints-Jules-et-Victon. Hetis een toonaangevend gebouw, gebouwd in de eerste helft van XII eeuw . Het is de enige grote religieuze monument uit deze periode dat behouden werd in het noorden van Frankrijk. Gerestaureerd in de XVIe en de XVIIe eeuw, is er een koor met kooromgang, 3 kapellen, een centrale toren, een grafsteen uit1639,evenals een Christus 'Mirakel van het Heilig Bloed’ uit de twaalfde eeuw, die zichtbaar is in de travee van de kooromgang: kroon van de koning, lang kleed, voeten bij elkaar en enorme ledematen.

 

 

LINGHEM

 

L’ÉGLISE SAINT-VAAST
62120 LINGHEM

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 02 04 03
Beschrijving: De kerk in gotische stijl, daterend uit 1541 werd veranderd in1708, vervolgens 1886 en uiteindelijk in 1961. De centrale toren is massief en versterkt zijn schip. De kantelen geven het een defensief karakter.

 

 

MAZINGHEM

 

L’ÉGLISE NOTRE DAME DE L’ANNONCIATION
62120 MAZINGHEM

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 02 01 26
Beschrijving: De kerk dateert uit de twaalfde eeuw. Het koor en de toren dateren uit het begin van de twaalfde eeuw. De vierkante toren wordt bekroond door een achthoekige stenen torenspits. De statige kapel dateert uit de zestiende eeuw.De klok dateert uit 1591. De kerk werd volledig hersteld in de negentiende eeuw. Binnen deze kerk is er een schilderij, olie op doek, waarin de instelling van de rozenkrans wordt voorgesteld,met als donor P. F. van ENNETIERES en de heer A. Obert. Het dateert uit de zeventiende eeuw. De overblijfselen van het kasteel Tannay op de grens met het naburige Rombly, met een vierkante toren dateren uit de vierde eeuw.

 

 

NIEPPE

CHÂTEAU DE NIEPPE
9 rue de Warneton

59850 NIEPPE
Tel. : 0033 3 20 48 53 62
Beschrijving : Het kasteel van Nieppe staat bijna vier eeuwen aan de randvan een uitgestrekt park, dicht bij het historische hart van de stad. Hetkasteel was de directe getuige van de gebeurtenissen die Nieppe markeerden sinds begin van de zeventiende eeuw. De geschiedenis van het kasteel begint officieel op 15 maart 1610 met de verkoop van de heerlijkheid van Nieppe aan Philip Vicq, kanunnik van de kathedraal van Ieper.

 

 

QUIESTEDE

 

L’ÉGLISE NOTRE DAME DE L’ASSOMPTION
Informatie bij het gemeentehuis

Tel.: 0033 3 21 95 10 45
Beschrijving: De huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw en werd uitgebreid tussen1869-1878 met de wederopbouw van het koor, het toevoegen van een tweede kapel,een klokkentoren en een portaal en uitbreiding van alle vensters. De gebruikte materialen zijn baksteen en witte steen rond de ramen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gebombardeerd en de ramen braken. Het gebouw werd gerestaureerd in 1948 en er werden nieuwe brandramen gemaakt door Max Ingrand, glazenmaker in Parijs. Ze werden gestoken in 1949. In 1951 werd er een kruisweg gemaakt door debenedictijnen van Wisques. De kerk werd op 3 augustus 1953 gezegend.

 

LA CHAPELLE NOTRE DAME DE PITIÉ
Informatie bij het gemeentehuis

Tel.: 0033 3 21 95 10 45
Beschrijving : De kapel werd gebouwd in 1920, toen de priester van Quiestède, paterANSEL, beloofde aan de mensen om een kapel te bouwen als het dorp zich verzette tegen de aanval van Duitse soldaten tijdens WO1. Toen de oorlog eindigde, hield de priester zijn belofte en wijdde hij een kapel aan de Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Het is gelegen in de buurt van een drukke kruising, waardoor een groot aantal verkeersongevallen waren in de jaren '70. In 1990 zorgde een spectaculair ongeval met twee auto’s voor een gedeeltelijke verwoesting van de kapel als gevolg van een brand.
De Algemene Raad besliste om het kruispunt te veranderen in een rotonde, de kapel is verbouwd en verplaatst. Het is de kleinzoon van de bouwer van de kapel die dit nieuwe gebouw bouwde.

 

 

RACQUINGHEM

 

L’ÉGLISE NOTRE DAME
RACQUINGHEM

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 95 43 90
Beschrijving: De eerste kerk dateerde uit de elfde eeuw en was bedekt met riet. Daarze in de 16de eeuw in zeer slechte staat was, werd de toren verwijderd in de 17de eeuw. Tijdens de revolutie werd het meubilair verkocht, maar een paar objecten werden bewaard. In 1870 werden er reconstructiewerken uitgevoerd. Er werden nieuwe fundamenten gegraven. De werkzaamheden waren voltooid in 1884.

 

LE CHÂTEAU DE BAMBECQ
RACQUINGHEM

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 95 43 90
Beschrijving : Het enige kasteel dat stand heeft gehouden is het kasteel van de heerlijkheid Bambecq. Het werd gekocht door John Bambecq in 1427. Maar het gebouw heeft veel later de naam van de familie van die eigenaar gekregen,ervoor had het geen naam.

 

LES VESTIGES DU CHÂTEAU DE COUBRONNE
RACQUINGHEM

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 95 43 90
Beschrijving : Het kasteel van Coubron behoorde tot het leengoed die dezelfde naamdrager. Het was een groot landhuis. Vandaag zijn er nog zeer weinig sporen van het kasteel te bekennen: een pilaar en toegang, en de straat heeft de naam van het landgoed behouden.

 

 

RELY

 

LA MOTTE FÉODALE
62120 RELY

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 321 02 09 19
Beschrijving: In het gehucht Couture. Het werd gebouwd in de Middeleeuwen. De grote heuvel van het feodale kasteel en de gracht zijn geclassificeerd als historisch monument.

 

L’ÉGLISE SAINT-MARTIN
62120 RELY

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 321 02 09 19
Beschrijving: De kerk in gotische stijl, dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. De bovenste verdieping van de toren dateert uit 1772. Binnen in de kerk zijn twee dingen bijzonder: een zilveren monstrans in Louis XVI-stijl, uit de tweede helft van de zeventiende-eeuwse Louis XVI stijl, met op de voet het opschrift: ‘Rouilly’. En een beeldengroep die de Liefde van Sint-Maarten voorstelt. Dit beeld is inpolychroom hout en dateert uit de achttiende eeuw. Beide objecten zijn geklasseerd als Historische Monumenten.

 

 

ROQUETOIRE

 

L’ÉGLISE SAINT-MICHEL
62120 ROQUETOIRE

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 39 05 07
Beschrijving : Sinds de tijd van St. Louis, Roquetoire valt de kerk onder Sint-Michiel.De legende gaat dat hij een bron liet opborrelen tijdens een periode van ernstige droogte. De Saint-Michel fontein bestaat nog steeds en is nooit opgedroogd. De kerk dateert uit 1868, en vervangt het oorspronkelijk gebouw in Romaanse stijl. De nieuwe kerk werd volledig herbouwd door de bewoners volgensde wil van de Vader. De belangrijkste gebruikte materialen zijn baksteen enwitte steen. De vierkante toren van baksteen is voorzien van een balustrade en vier stenen pinakels.

 

LE CHÂTEAU DE LA MORANDE
62120 ROQUETOIRE

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 39 05 07
Beschrijving : Het kasteel werd opgericht door de Markies de Lully in de vroege achttiende eeuw en vervolgens overgenomen door William Marcotte, jonkheer en secretaris van de koning die de naam van de Heer Roquetoire aannam. Het zijn nog altijd de nakomelingen die de eigenaars zijn. Opmerking: de gevels, daken en 3 delen van het kasteel zijn opgenomen in de aanvullende inventaris van historische monumenten.

 

LE BLOCKHAUS
rue du moulin

62120 ROQUETOIRE
Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 39 05 07
Beschrijving : Deze bunker werd gebruikt als station voor afstandsbediening van V2’stijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker werd operationeel in 1943. Roquetoire was niet willekeurig gekozen. Als we een lijn tussen Roquetoire en Kaap Gris-Nez trekken en dan een andere lijn richting CapBlanc-Nez en als we deze verlengen tot in Groot-Brittannië, zien waarom het een strategische keuze was van de Duitsers om zich hier te vestigen. De bunker is vrij indrukwekkend door zijn afmetingen: 35 m lang en 22 m breed. Zijn codenaamis 'Umspannwerk C ", wat “plaats van transformatie” betekent. De lanceerbasis werkte nauw samen met deze van Wizernes (locatie van de LaCoupole). De bunker bevatte onder meer voertuigen en alle apparatuur die nodig was om te overleven. Er waren drie deuren en één om vrachtwagens in te laten. Al het materiaal werd ontdekt door de Franse autoriteiten in januari 1946.

 

 

SAINT-HILAIRE-COTTES

 

L’ÉGLISE SAINT-HILAIRE
62120 ST HILAIRE COTTES

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 02 21 46
Beschrijving : De kerk dateert uit 1736. Ze werd gebouwd in de buurt van een waterkersbed, opgegraven in 1598. Het gebouw is nu zonder toren en werdverwoest door een brand in 1967. Het koor dateert uit de zestiende eeuw. Het Louvre bezit objecten gevonden in St-Hilaire-Cottes. Prehistorische overblijfselen en oudheden zijn opmerkelijk in het gehucht. De begraafplaats dateert van vóór het jaar 700.

 

 

SAINT-VENANT
LES ANCIENNES FORTIFICATIONS

62350 SAINT-VENANT
Dienst voor Toerisme pays de la Lys romane
Tel. : 0033 3 21 25 26 71
Beschrijving : rue d’Aire, meer bepaald de deur van Vauban en het geklasseerde Stadhuis uit 1766. Het hospice bestaat uit oude barakken Louis XIV gebouwd in1670 na de verovering van Vlaanderen. Het architectonisch erfgoed telt ook een aantal mooie huizen uit de achttiende eeuw, zoals het "Spaans" huismet een toren en het kasteel van Saint-Venant langs de Leie richting Merville (prive).

 

 

STEENWERCK

 

CHAPELLES DE STEENWERCK
59181  STEENWERCK

Tel. : 0033 3 28 44 20 04
E-mail : ot.steenwerck@free.fr
Beschrijving: Deze gemeente in de Leievallei is altijd al bekend geweest voor zijnreligieuze praktijken, maar we moeten ook zeggen dat er bijgeloof heerste in het gehucht La Croix du Bac. Het is daarom niet verrassend dat er momenteel honderden nissen en 25 kapellen verspreid zijn over het landschap: 18 voor de moederparochie, en 7 voor de dochterparochie, waarvan de omvang bescheidener is. Rondleidingen worden aangeboden in juli en augustus, vragen bij de toeristische dienst Vallée de la Lys.

 

L’ÉGLISE DU HAMEAU DE LA CROIX DU BAC.
59181  STEENWERCK

Tel. : 0033 3 28 44 20 04
E-mail : ot.steenwerck@free.fr
Beschrijving : Notre-Dame des Sept Douleurs werd gebouwd op initiatief van de parochianen. Het herbergt zevenentwintig standbeelden van heiligen, enerzijds van de beschermheilige aangeroepen doorbedrijven en anderzijds heiligen die genezen.

 

VITRAUX DE SAINT-JEAN-BAPTISTE
Eglise Saint-Jean-Baptiste

59181  STEENWERCK
Tel. : 0033 3 28 44 20 04    
Fax : 0033 3 28 44 20 98
E-mail : ot.steenwerck@free.fr
Beschrijving: De kerk van Saint-Jean-Baptiste werd herbouwd na de EersteWereldoorlog, en heeft een doopvont uit 1567 en prachtige brandramen, die het leven van Sainte-Jean-Baptiste uitbeelden.

 

 

WITTES

 

L’ÉGLISE SAINT OMER
62120 WITTES

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 39 06 70
Beschrijving : Wittes had een van de oudste kerken in de regio, maar in zeer slechte staat. Dit gebouw werd betegeld en had slechts een schip (geen gangpad). Het had twee niveaus in hoogte, de bogen en de lichtbeukramen. Er werd een nieuwe kerk gebouwd in de negentiende eeuwin neo-gotische stijl.

 

 

 

WITTERNESSE

 

LE MANOIR DE LA BESVRE
26 hameau de la Besvre

62120 WITTERNESSE
Tel. : 0033 3 21 12 68 57
Fax : 0033 3 21 12 68 57     
E-mail : labesvre@aol.com
Beschrijving: Het pand behoorde toe aan de familie Bethune tot 1882. Toen werd het verkocht aan industriëlen uit Armentières en werd het ingrijpend veranderd. Het voormalige landhuis dateert uit de zestiende eeuw, Renaissance-stijl, en is omgetoverd tot een grote boerderij.  De heerlijkheid Besvre is nog steeds omringd door een diepe en brede gracht. Het wordt geflankeerd door twee torens, een plein en is omringd door Franse tuinen met een rozentuin. Ferme Manoir de la Besvre is gebouwd op dambordwijze met wisselend zandsteen en vuursteen van het oude kasteel waarvan de voorste poortwerd bewaard. Men kan het portaal herkennen, waarvan de boog wordt verlaagd. In de torentjes zijn er schietgaten voorzien in de vorm van een kruis en de smalle openingen zijn omringd door witte stenen, van laat-middeleeuwse oorsprong. De wenteltrap van St. Gilles in de toren, bekend als de Printemps ", dateertuit de late vijftiende eeuw. Het is dezelfde makelij als Rihour Palaisin Lille.

 

L’ÉGLISE SAINT-MARTIN
62120 WITTERNESSE

Informatie bij het gemeentehuis
Tel. : 0033 3 21 39 02 38
Beschrijving: Het schip in gotische stijl dateert uit 1630. Zijn koor werd herbouwd in de negentiende eeuw en de klok dateert uit 1603.